5 rad a tipů jak začít s meditací

čtvrtek, srpna 04, 2016

Všem přeji krásný den!
Ač nerada, musím uznat že další školní rok už je za rohem a čeká na naše nebohé dušičky, až jim naloží pořádné dávky stresu, shonu a dlouhé probdělé noci nad knížkou z biologie. 

Loni jsem touto dobou navíc při střední škole měla i brigádu, kde jsem trávila téměř každé odpoledne a pokud ne, byla jsem se svým přítelem. Učila jsem se po večerech, o půlnoci pila další kávu, jen abych vydržela ještě aspoň hodinu. Ráno jsem vstala jako zombie, zapila to další kávou a jelo se dál.

Na konci týdne už se mnou nebylo k vydržení, nervozita, stres, únava.. Pořádně jsem se vyspala až v neděli. Takhle to probíhalo půl roku, kdy mi můj život jen rychle plynul mezi prsty a já z něj měla velký kulový. O Vánocích, kdy jsem si po dlouhé době užívala volna, mi došlo, že tohle není ten styl života, který jsem chtěla. Pokud jsem chtěla žít zdravě, a to já opravdu chtěla, patří k tomu i dostatek spánku, méně kávy a stresu.

Odřekla jsem některé směny v práci a trávila čas se svými nejbližšími nebo v knihách. A nebo u jezera. Na moje místo nikdo nechodil, a jelikož už jsem o meditaci něco málo slyšela, zkoušela jsem to právě tam. I těch pár minut klidu jsem si užila a cítila jsem se svěží a den jsem si užívala s chutí.


MÍSTO

Klidné a tiché místo vytvoří relaxující atmosféru samo o sobě. Během meditace vás nesmí nic rušit. Takže vypnou mobily, tablety, televize a já nevím co všechno, a být na chvíli o samotě. Povolená je jen meditační hudba. Pohodou můžou nabudit i svíčky, květiny a přítmí.

ČAS

Nastavte si budík o něco dříve s tím, že si sednete na postel a těch 5 minut té meditaci každé ráno věnujete. Tak se z toho stane zvyk. Po prvním týdnu navyšujte čas o 2 - 3 minutky. Když všechno půjde hladce, další týden přidejte zase stejný čas. Takhle po necelém měsíci budete zvyklí meditovat 10 minut denně, a to je fajn ne? :) Pokud ale nejste ranní ptáče nezoufejte. Podle antických pověstí je nejlepší čas na meditaci při svítání ale i při západu slunce.


JUST DO IT.

V začátcích si všichni lámeme hlavu jak si správně sednout, kam dát ruce, kam si vlastně sednout,.. Všechny tyhle obavy nechte stranou, vždyť jde zatím jen o pár minut, ne? Začněte na nějakém pohodlném místě, klidně v posteli, na sedačce. ale samozřejmě i na zemi, pokud vám to není nepříjemné. Dávejte pozor na shrbená záda, ta nejsou povolená ani na začátku.
Nemusíte vydávat žádné zvuky ani si lámat prsty při zkoušení meditačních cvičení. Jednoduše relaxujte, to potřebuje vaše tělo nejvíc.

VNÍMEJTE

O čem vlastně meditace podle mého názoru je, je dýchání. Dýchejte nosem, velmi pomalu a klidně. Ideálně zadržte na chvíli dech mezi nádechem a výdechem. Při nádechu si představujte, jak do sebe nasáváte pozitivní energii a vše negativní při výdechu odplouvá pryč.
I když se všichni snaží při meditaci nemyslet, není to tak úplně možné. Každému proudí v hlavě myšlenky, mozek neumíme zastavit třeba tak jako právě dýchání. Zkuste se zaměřit na svůj dech nebo na bod mezi očima.

ZÁVĚR

Než otevřete oči a začnete zase fungovat, pomalu zahýbejte prsty. Já mám vždy úžasný pocit, připadá mi, že na celé své tělo během těch 15 minut zcela zapomenu. Pomalu se začněte protahovat, dejte ruce nad hlavu a až budete připraveni, pomalu otevřete oči.

Pokud byste chtěli na začátek pomocnou ruku, mohu doporučit skvělé video, které je sice v angličtině, ale mě postrčilo hodně dopředu :)


Meditace není jen duchovní záležitostí. Měli byste se nad ní zamyslet už jenom kvůli tolika benefitům, které nabízí. Mezi ně patří posílení pocitu štěstí a redukce úzkosti a stresu. Zlepšuje imunitní systém, snižuje bolest. Já se hlavně snažím ovládat své emoce, poznat sama sebe.


Upřímně doufám, že tímto článkem někoho nakopnu k tomu, aby zkusil něco tak jednoduchého ale perfektně uklidňujícího. Když mám špatný den, tímto způsobem nechávám všechny negativní emoce odejít pryč z mého těla a snažím se na ně alespoň na chvíli nemyslet. V jiných veselejších dnech mě meditace naplňuje a já si uvědomím všechny krásné drobnosti života, které by mě měly dělat šťastnou.

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Skvělý, zajímavý článek! :) Já jsem nad meditací nikdy moc nepřemýšlela... jako jo, občas jsem si prostě sedla do tureckého sedu, dala si ruce na kolena a dělala takové to "a mmmmmmmm", ale to je tak všechno. :D
    Takhle když to čtu, myslím, že je to fakt skvělá věc. Rozhodně a opravdu to zkusím. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  2. Nechápem ako môže mať takýto skvelý článok tak málo komentárov! Veľmi sa mi páčil a zároveň si ma motivovala skúsiť meditáciu. Máš zaujímavý blog, na ktorý sa určite ešte vrátim.:)
    pieces of me

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju, už jsem naštěstí zpátky, tak snad budou články rychle přibývat:) A gadget není, jelikož s blogem teprve začínám, časem se určitě objeví :)

      Vymazat
  3. Mimochodom, chcela som si ťa pridať do sledovania, ale nikde som nenašla gadget.

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek. Možná to vyzkouším. Jsem hodně se stresující člověk který všechno řeší a pak upadá do stavů úzkosti(i když to na mě pozná jen máma) a je hrozně podrážděný.
    Hodně štěstí a úspěchů v novém roce.:)
    http://blognazabiti.blogspot.cz/
    Btw. nějaké tvé oblíbené video v čj nemáš? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nemám, ale jen tak ze zajímavosti jsem zkusila něco na YT najít, ale žádné video nebylo od slečny s tak uklidňujícím hlasem. Pokud něco najdeš, určitě dej vědět! :)

      Vymazat

Děkuji moc za každý komentář ♥

Instagram