MY MORNING HABITS

úterý, ledna 17, 2017

V 5:55 mi zazvoní budík a já musím otevřít oči. Vím, že musím, protože jinak ten otravný zvuk nepřestane. Říkám si, proč je tak nahlas. Udělám kompromis a otevřu jen jedno oko. Vyhoupnu se do sedu, spustím nohy na studenou zem a pak dojdu na konec místnosti vypnout ten randál.

Máte to podobně? Usínala jsem s tím, že si musím užít ten pocit, kdy usínám a spím, než se zase probudím a budu muset vstát a pracovat nebo se učit.

Dodržování určitého rituálu vám ale celý ranní proces může zpříjemnit. Sepsala jsem pár nápadů, které by vám ráno mohly vykouzlit úsměv na tváři, tak jako mně, a být po ránu více svěží a produktivní. Některé studie dokonce tvrdí, že ranní ptáčci jsou úspěšnější a za den toho stihnou mnohem více!

Tímto vám samozřejmě nechci vnucovat mou ranní rutinu, o to se vůbec nesnažím. Každému vyhovuje něco jiného, hlavní je najít si to svoje. Navíc určitě nejde stát se ranním ptáčátkem z nuly na sto. Všechno chce čas. Zaměřte se první měsíc na 2 věci a až si je zautomatizujete, můžete dolazovat dál.


VSTÁVÁNÍ
Základem krásného rána je kvalitní spánek. Když se do postele dokopete o půl třetí v noci, určitě se ráno nemůžete vzbudit jako kvetoucí květinka plná energie. Snažte se spát alespoň 8 hodin a nejlépe chodit spát ještě před půlnocí. Ráno si nastavte budík na stejný čas. Na ten si postupem času zvyknete a bude pro vás snazší ráno vstát z postele. Znáte přece ten skvělý pocit, kdy se vzbudíte a zjistíte, že máte ještě tři, pět minutek navíc, kdy si můžete užívat teplo postele a pomalu se smiřovat s tím, že jednou musíte vylézt. Během této chvilky stihnete i krátkou meditaci. Jak na ni zde.

NO PHONE = NO STRESS
První hodinu po probuzení se vyhněte veškeré elektronice. Nikdo přece nechce číst naštvané emaily od šéfa, upomínky na to, co dneska všechno musíte stihnout nebo spoustu vzkazů na FB, ve kterých vás kamarádi prosí o nějaké to malé helpnutí. Buďte na chvíli sami se sebou a užívejte si chvilku každého ráno. Pusťte si raději rádio, nebo váš oblíbený playlist. Určitě vás to nastartuje a zvedne náladu.

VĚTRAT
To, co mě zaručeně probudí (a ne tak radikálně jako budík) je čerstvý vzduch. Hlavně v létě, když u nás sousedi nehrají závody v kouření z komínů. Nádech. Výdech. Vždycky mám pocit, že nedýchám jen plícemi, ale každá buňka v mém těle se koupe v návalu kyslíku.

JEN TEN NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ÚKLID
Když už máme čerstvý vzduch všude kolem, čeká na mě stlaní postele. Ne, že bych byla takový puntičkář, ale když už si dám jednoduše tu práci se stlaním, nemám to srdce skočit znovu do postele a usnout. Odhrnu závěsy a žaluzie, aby se do pokoje dostalo více světla, a uklidím pár věcí, na které jsem už neměla sílu večer. Hrnek čaje, který jsem pila u knížky a pár ponožek, které jsem si sundala během spánku jsou už klasika.

SNÍDANĚ
Kdo vynechává snídani, dělá určitě chybu. Můžete si říkat co chcete, ale bez snídaně nemůžu fungovat. Po spánku je důležité zase nastartovat metabolismus, ať už sladkou nebo slanou snídaní. Já teda upřednostňuji ty sladké. Když mám čas, čekají na mě palačinky, mugcake, přes týden nějaká ta ovesná s ovocem. Přes týden rychlé zelené smoothie. No, kdo by o tohle chtěl přijít?

Snídaně neznamená ale jen jídlo. Náš organismus tvoří ze 60 - 70% voda, takže nezapomeňte na hrnek zeleného čaje nebo ještě lépe teplé vody. Já jsem k tomuto zvyku byla dříve docela skeptická a nějak zvlášť se mi do toho nechtělo. Proč tedy pít teplou vodu nalačno? O tom by mohl být samostatný článek, takže to shrnu jen v bodech:

  • perfektně nastartuje metabolismus, tzn. pomáhá při hubnutí
  • nastartuje tlusté střevo a ledviny
  • detoxikuje tělo
  • zlepšuje pleť
  • mírní bolesti (ať už menstruační, nebo migrénu)


KOUPELNA
Tady patří taková ta klasika jako čistění našich perliček a taky opláchnutí celého obličeje vodou. Některé dny používám buď peeling nebo masku, někdy jen čistící gel. Taky se v této době většinou převléknu z pyžama, protože pak si připadám připravenější na práci a povinnosti.

TO DO LIST
Jako poslední krok moje rutina zahrnuje sepsání To Do Listu. Pomáhá mi zaměřit se na důležité věci, na které nesmím přes den zapomenout, a také zorganizovat si čas. A také posunout povinnosti zase o kousek dál. Mít vše zorganizované je první krok k úspěchu. Mám tak jistotu, že si večer zase půjdu lehnout s tím, že jsem zvládla vše důležité a můžu mít klidnou noc.

Jak už jsem psala na začátku, tohle není žádný návod, jak každé ráno vstávat a dodržovat do posledního puntíku. Jde o 7 jednoduchých kroků, které vám mohou zpříjemnit ráno, a budu moc ráda, když si z tohoto článku každý vezme to svoje a například odloží ráno mobil stranou, nebo začne pít po ránu teplou vodu s citrónem.

Trošku jsem si pohrála se vzhledem a vytvořila FB stránku, kterou najdete i na pravé straně blogu. Budu moc ráda, když kliknete na LIKE a dáte tak o tomto místě vědět dalším lidem. Moc vám děkuji! ♥

You Might Also Like

11 komentářů

  1. Super článok :) vyhnúť sa elektronike sa mi veľmi nedarí ani večer, ani ráno ..jendoducho mobil je so mnou vždy a skoro všade, ale pracujem na tom :)

    TheDaniellaBlog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)
      Taky jsem s tím bojovala, ale když si člověk uvědomí, kolik času tím ráno ztratí a že za ty nervy to kolikrát nestojí, tak po něm ani nesáhne :)

      Vymazat
  2. Jednu dobu jsem "byla nastavená" na probouzení se ve stejný čas, a byla to opravdu pecka a můj život se zdál být pohromadě.
    Ale kvůli škole i práci nemůžu vstávat ve stejný čas, takže mi se mi to docela stěžuje.

    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ten případ co chodí spát ve tři ráno, protože prostě v noci jsem nejprokutivnější a ráno jsem samozřejmě úplně mrtvá. Ale miluju dny, kdy MUSÍM vstát nějak brzo. Ráno si pak většinou dám matcha tea a snídaně je základ, u té většinou teda projíždím instagram :D
    Sim in the Bubblegum

    OdpovědětVymazat
  4. Vstáváš poměrně brzo, to máme stejně. Mám ráda rána. Je fakt, že když se takhle vstává, člověk toho stihne mnohem víc. Já si třeba ještě ráno navařím na celý den, abych si mohla všechno nakrabičkovat a baví mě to :) No a snídaně..bez té by to nešlo ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Já si už svá rána nedokážu představit bez krátkého protažení. Nijak jsem celý den nějaká rozespalá. Plus dobrý čaj, něco k jídlu a úsměv. Ten je nejdůležitější. Téměř každé ráno se učím a docela si to užívám. Jsem ranní ptáče, takže čím později se do toho pustím, tím hůř mi to pak jde.

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek! Vstáváme stejně, také mi zvoní budík v 5:50-6:00. Většinou v 6 už se fakt vyhrabu. Jako já také neodejdu, aniž bych neustlala postel ,-) Bohužel s tou elektronikou budu muset asi zabojovat a snídani si dávám až v práci.
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som ranné vtáča, mám rada pokojné a tiché rána, je to podľa mňa ten najkrajší čas za celý deň. V poslednej dobe som si zvykla vstávať o pol siedmej a už si moje telo na to zvyklo, že sa veľakrát prebudím tesne pred zvonením budíka.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  8. So všetkým suhlasim. Bohužial hned prvý bod sa mi nedarí naplno dodžiavat, ale je to mojou vlastnou chybou. Mohla by som spať viacej, no ja musim robit ešte milion veci, čo cez den nestiham. A potom mi na spánok zostava 5 - 6 hodin... Musim sa polepšit.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  9. Přečetla jsem si tvůj první článek a musím říct, že jsem se do tvého blogu hned zamilovala!
    Tvoje ranní rutina je skvělá! Taky se snažím, opravdu snažím :D nějakou dodržovat, ale někdy se to prostě zvrhne a nic se mi nechce. Takové dny nesnáším, ale co se dá dělat, někdy to tak prostě je.
    Přeji ti mnoho úspěchů a lásky. A kdyby ses chtěla podívat na můj blog budu jedině ráda.
    JORIES

    http://basic-whitegirl.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za každý komentář ♥

Instagram