Study tips, aneb jak nezbabrat další pololetí/semestr

neděle, února 12, 2017

Někdo střední školu neřeší vůbec, jiný se naopak opravdu snaží potěšit sebe či rodiče, nebo se dokonce plánuje hlásit na školu, na kterou by ho mohli vzít bez přijímaček. Což je také můj případ. Zatím se mi to celkem daří, proto bych se s vámi chtěla podělit o ta malá tajemství, jak dosáhnout těch výsledků, které bychom chtěli, nebo jak se efektivně učit na zkoušky na vysoké. Samozřejmě nejsem žádný expert, jen se chci podělit s tím, co funguje u mě.

zdroj
VE ŠKOLE SE NESPÍ, ASPOŇ NĚKDY...
Ten, kdo dává ve škole pozor, má napůl vyhráno. Když danou látku náš mozek uslyší doma podruhé, bude mu to povědomé a tím si to i rychleji zapamatuje. Taky už ve škole mám připravené všechny možné zvýrazňovače, barevné tužky a papírky, abych tím nemusela ztrácet čas doma.

JUST DO IT
Vždy než se úplně ponořím do otázek a učení, udělám si pořádek na stole, uvařím zelený čaj s citronem a nasypu pár oříšků do misky. Musím mít kolem sebe příjemné prostředí a vyvětraný vzduch. Následně si sepíšu, co musím za den zvládnout a vše seřadím podle důležitosti. Mám tak skvělý přehled a navíc je super, když si hotové věci odškrtávám a vidím jak to rychle ubývá. Jako ve všem, tak i v učení je důležité udělat si systém. Sami musíte zjistit, kdy se vám učí nejlépe a kde. Já se nejvíce učím o víkendech ráno u pracovního stolu, ale přes týden, kdy přicházím ze školy unavená, si všechno beru do postele (což se mimochodem prý nedoporučuje, ale co už..).

RUCE PRYČ
Když se učím, nesmím mít u sebe telefon. Procházím si učivo a najednou mám projetý celý Instagram, uložené nové recepty a už hledám, na kterou dovolenou bych letos jela. Když se po 15 minutách vzpamatuju, nechápu jak se mi vůbec dostal mobil do ruky. Takže vypnout a hodit do kouta!  Hodněkrát se ale stává, že musíte pracovat na počítači, kde to doslova svádí k tomu projet si jednou za čas Facebook nebo Pinterest. Proto existuje tato vychytávka, která blokuje přístup k nastaveným stránkám po určitou dobu.



ČAS NA PŘESTÁVKU
Na začátku šlo do hlavy vše rychle a teď už je každá další stránka utrpení? I přes ten pocit, že máte málo času a musíte toho stihnout co nejvíce v co nejkratším čase, na chvíli vypněte a jděte se třeba projít ven na čerstvý vzduch (váš čtyřnohý mazlíček vám nejspíš taky poděkuje), dejte si vanu, zavolejte kamarádce, pusťte si video na youtube (jedno, žádný celovečerní youtube maraton), nebo si zacvičte. Po krátké pauze se budete více soustředit na učení zase jako na začátku.

POHÁDKA NA DOBROU NOC
Ať už jste ranní ptáče nebo noční sova, zopakujte si vše před spaním. Během spánku mozek lépe zpracovává nové informace. Taky mi pomáhá vytvořit si příběh, který sice nedává úplně smysl, ale čím bláznivější, tím lépe si ho zapamatuju.


Ačkoli je to dost těžké, nenechávejte si povinnosti na poslední den před testem/zkouškou. Rozhodně se lépe naučíte, když si vše rozdělíte do několika dnů po menších částech.

Doufám, že se článek líbil a někomu třeba i pomohl. Děkuju za každý komentář, všechny mě posouvají dále, stejně jako pravidelní čtenáři (i zbloudilí nováčci) :)

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Článek je neprosto super! Všechny tipy jsou skvělé! Mám to stejně! Někdy se učím, když v tom si uvědomím, že koukám na instagram Kylie! Jak? :D Záhada! :D

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Máš ve všem pravdu, článek je super! :) Určitě v blogování pokračuj, ráda si přečtu další tvé články.

    Blog by Alexandra

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za každý komentář ♥

Instagram