Jak začít a vydržet

středa, července 13, 2016

Krásný letní den!


S tím, že chci začít pravidelně cvičit a jíst zdravě, jsem začínala strašně mockrát. Vždycky jsem byla děsně namotivovaná, prvních pár dní jsem si hlídala kalorie a cvičila pravidelně na více než 100%. Po týdnu jsem se na to všechno celá vyčerpaná vykašlala s tím, že na to nemám a nikdy takový tvrdý režim nezvládnu a v létě ještě stále svůj faldík mít budu. O měsíc později to samé dokola a dokola,..

Důležité je uvědomit si, že nejde jen o změnu na pár týdnů a že jde o to vydržet několik let, nejlépe celý život. 

Je důležité si to urovnat celé v hlavě a začít po malých krůčcích. Ty své jsem si sepsala, tak jdeme na ně.

1) Vše si naplánujte

Pokud máte diář, a jako správná dáma byste jej měla mít, zapisujte si do něj vše. Od času pro cvičení  po cheat meal, včetně dnů na odpočinek, viz. bod 2. Výmluvy typu "Není čas" jsou od teď tabu a určitě se nechcete celý další týden koukat na vyčítající nápis "workout-time", na který jste se vykašlali. Alespoň moje svědomí mi to nedovolí.

Můj Happy Planner od MAMBI

2) Nezapomínejte na rest-day

Nebo-li den nicnedělání, válení šunčiček, den odpočinku. Měl by být alespoň jednou týdně. V tento den necvičím, maximálně zkouším jógu (opravdu jen zkouším), nebo třeba pilates. Miluju meditaci, zaručí uvolnění mysli, což je při změně životního stylu, podle mě, opravdu potřeba.

3) Zainvestujte

Já si koupila boty. Běhací. Nebyly to úplně ty nejdražší Nike v obchodě, ale i tak mi bylo líto peněz, které jsem za ně dala. Přece by se mi tam nemohly jen tak válet nepoužité běhací boty. Další položky bylo cvičební oblečení, ve kterém jsem si připadala pohodlně a sport mě hned více bavil, když jsem při něm mohla i dobře vypadat


4) Motivace je povinnost

Bez ní to nepůjde. V dnešní době to ale není žádný problém. Instagram, Pinterest, Tumblr, WeHeartIt a spousta blogů, knih, časopisů... Celý svět se točí okolo zdravého životního stylu, hubnutí, cvičení a podobně. V mém pokoji je spousta motivačních citátů a obrázků, které mě inspirují.


5) Co oči nevidí, na to jazyk nemá chuť

Což je pro mě ten největší problém. Bydlím s rodiči a mladším bráchou, kteří rozhodně mrkve a rajčata za sladkosti nevymění. Často se stává, že mám jiný oběd než zbytek rodiny. Ale už jsme si na to všichni zvykli (i přes prvotní blbé, pardon, řeči). Všechno ale začíná v obchodě, kde uličky se sladkým rychle proběhnu, aby na mě nic nepomrkávalo a nakoupím zdravěji.

Místo bonbonků dlabu melounek


6) Odměňte se

Teď si trochu budu protiřečit. Říká se tomu cheat-meal. Jde o jedno jídlo za delší čas (většinou za týden, ale kdo si troufne může i dýl), na kterém si doopravdy pochutnáme a nepatří zrovna k těm nejzdravějším. Takový pořádný hambáč (ne, nemyslím ten z Mekáče) nebo pizza Quattro Formaggi občas bodne! (A jak!) To ale jen ve výjimečných případech, každý týden tohle nejím. ;)
Dá se totiž mlsat i jinak, proto nikdy nezapomenu nakoupit i nějaké ty zdravé mňamky, nebo si něco upeču, třeba z tvarohu.

Nejlepší cheat-drink = kakao, cukr a cukr :3


Snad někomu tyhle tipy pomůžou nebo třeba rozhoupou :) Užívejte tepla (no, spíše toho hnusného dusna) a mějte se krásně.

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Super článek! Já jedině souhlasím, rozhodnutí není krátkodobé, ale na celý život! Já se rozhodla a od té doby si váhu držím :)
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  2. skvelý článok! :) počas školy je o niečo ťažšie jesť zdravo, pretože prestávky nie sú načasované tak, aby som stihla normálny obed, preto väčšinou končím v bufete, ale majú tak zeleninové šaláty, čo je skvelé :) taktiež ani na cvičenie nemám toľko času, lebo okrem školy som v študentskom rádiu, hrám ochotnícke divadlo, chodím na brigády.. niekedy som rada, že prídem od rána domov o 23:00 večer a môžem odpadnúť do postele.
    Ale teraz cez leto sa snažím jesť zdravo, cvičiť, hýbať sa :) a je skvelé, že aj keď od júla prešli len 2 týždne, tak je vidieť malé zmeny a to ma ženie do predu :)
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) U nás v bufetu mají jen anglické rohlíky nebo bagety, takže tam člověk nepochodí. Páni, máš toho fakt hodně. Taky jsem měla tento školní rok brigádu ve fitku a když jsem přišla v 21 hodin, tak jsem byla ráda, že trefím do postele, takže Tě úplně chápu.
      To je super! Je to ta nejlepší motivace :)

      Vymazat
  3. Nádherný diář máš :) Já nejsem absolutně sportovní typ člověka, ale aspoň mám to štěstí a jsem přirozeně štíhlá, takže sport k udržování postavy nepotřebuju. I když vím, že bych něco dělat měla kvůli zdraví, vůbec se mi do ničeho nechce, nebaví mě to :D

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak to máš štěstí, ikdyž to není jenom o tom být hubená, vždycky to těm lidem, kteří to mají podobně jako ty, tiše závidím. :D

      Vymazat
  4. Ja som ten prípad, ktorý neustále začína odznova každý druhý mesiac. Mojím najväčším problémom je sladké, a preto sa snažím ho aspoň obmedziť. Inak rozmýšľam, že najprv začnem cvičiť a postupne po dlhšej dobe upravím stravu. Nechcem do toho skočiť hneď naraz, lebo no.. zatiaľ mi to týmto spôsobom nikdy nevyšlo. :D Každopádne skvelé tipy. Tvoj blog som objavila len teraz, ale už si ho pripisujem na zoznam, pretože potrebujem trochu healthy lifestyle inšpirácie. :D
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to mi dělá radost! :)
      Přesně tak, já jsem taky byla hrozně hrrr a pak se to nedalo vydržet. :D Tak držím palce.. :)

      Vymazat
  5. Ještě jsem nedošla k bodu, kdy bych si řekla, že fakt u toho vydržím. Mé snahy končí kolem 8 večer, kdy seběhnu všechny schody jako tornádo a žádám vychovatelku o vycházku ven, protože mám nehoráznou chuť na chipsy a brokolice mi už došla.:D
    Jsem hrozný případ.:)
    Sleduji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mojí slabostí je zase sladké, hlavně čokoláda :D :/ A děkuji, moc mě to těší a motivuje ke psaní dalších článků :)

      Vymazat

Děkuji moc za každý komentář ♥

Instagram